Cara Mudah untuk Menyambung Telefon Android ke TV
Cara Mudah untuk Menyambung Telefon Android ke TV

Cara Mudah untuk Menyambung Telefon Android ke TV | Mainkan Permainan Skrin Lebih Besar!

Posted on

Telefon pintar dan televisyen (TV) sebenarnya dua peranti teknologi yang berbeza. Sebagai teknologi terus berkembang, penumpuan alias menggabungkan antara keduanya nampaknya semakin jelas.

Jika pada masa lalu anda hanya boleh menyerah bermain permainan pada skrin mudah alih sementara, kini sangat mungkin anda mengalahkannya dengan menyambungkan telefon Android ke TV supaya skrin lebih besar.

Cara menyambungkannya juga agak mudah, anda boleh menyambungkan telefon Android anda ke TV tanpa atau menggunakan kabel.

Ingin tahu bagaimana anda melakukannya? Inilah cara mudah menyambung telefon Android anda ke TV.

Cara Mudah untuk Menyambung Telefon Android ke TV
Cara Mudah untuk Menyambung Telefon Android ke TV

Cara Mudah untuk Menyambung Telefon Android ke TV | Mainkan Permainan Skrin Lebih Besar!

Bagaimana Menyambung Telefon Android ke TV
Dengan perkembangan teknologi, bahkan fungsi utama televisyen kini boleh ditukar kepada perkara lain, sebagai contoh sebagai monitor tambahan untuk anda bermain permainan di telefon bimbit anda.

Tetapi nampaknya, tidak semua orang tahu mengenai hal ini atau tahu cara melakukannya untuk menyambungkan telefon bimbit ke TV, geng.

Jadi, di sini Jaka akan memberitahu anda bagaimana dengan mudah menyambung HP ke TV tanpa atau menggunakan kabel, geng.

Bagaimana Menyambungkan HP Android ke TV dengan Kabel
Jaka pertama akan mula menggunakan sambungan telefon ke TV menggunakan bantuan kabel.

Oleh itu, bagi anda yang lebih suka menyambungkan telefon bimbit anda ke TV menggunakan kabel, anda boleh mengikuti cara yang dicintai oleh Jaka, geng berikut.

Oh ya, sebelum meneruskan langkah-langkah, anda perlu HDMI mikro ke kabel HDMI untuk melakukannya.

Selepas mempunyai kabel HDMI yang diperlukan dan memastikan bahawa kabel itu serasi dengan telefon pintar atau TV anda, maka anda boleh mula cuba menyambung kedua-dua peranti. Ikuti langkah-langkah berikut:

Pertama sekali, anda perlu mematikan TV untuk disambungkan ke telefon bimbit.

Sambungkan telefon pintar Android ke TV menggunakan kabel HDMI yang tersedia. Hujung kecil (mikro HDMI) dilampirkan pada telefon pintar, manakala hujung besar (HDMI) dipasang pada soket TV yang menyatakan HDMI.

Jika sudah dipasang, mulakan semula TV yang anda telah dimatikan sebelum ini. Teruskan dengan memindahkan saluran ke pilihan HDMI.

Beralih ke telefon pintar, aktifkan menu Sambungan HDMI pada telefon pintar dengan memberikan senarai semak, tanda tanda pada pilihan itu.

Paparan skrin TV anda sekarang sama dengan apa yang ada pada paparan skrin telefon pintar. Dengan kata lain, kedua-dua peranti itu saling berhubungan, geng.

Bagaimana Menyambung Telefon Android ke TV Tanpa Wayar
Selain menggunakan bantuan kabel, anda juga boleh menyambungkan telefon bimbit anda ke TV tanpa menggunakan kabel wayarles.

Anda boleh melakukan kaedah ini menggunakan Chromecast. Chromecast sendiri adalah alat dari Google untuk dapat menikmati sambungan internet dan strim. Alat satu ini mesti dimiliki jika anda mempunyai TV pintar.

Sekiranya anda telah menyambungkan Chromecast ke TV pintar yang anda ada, anda boleh segera mengikuti langkah-langkah di bawah:

Pasang aplikasi Google Home pada telefon pintar Android anda. Salah satu ciri dalam aplikasi ini membolehkan anda mengawal Chromecast. Muat turun terus melalui pautan yang diberikan Jaka di bawah.

Seterusnya, aktifkan WiFi pada telefon pintar anda.

Beralih ke TV anda, gerakkan saluran ke HDMI dengan jarak jauh yang anda ada.

Anda akan diminta melakukan proses penyegerakan dengan memasukkan kod yang muncul pada skrin TV. Masukkan kod dan segera, telefon pintar dan TV anda akan disambungkan.

Manfaat Menghubungkan HP ke TV
Selepas memahami bagaimana untuk menyambungkan telefon Android ke TV, mari bincangkan sedikit tentang apa manfaat jika kedua-dua peranti ini disambungkan.

Faedah menyambung kedua-dua peranti ini termasuk membuat aktiviti yang anda lakukan di HP lebih selesa kerana anda boleh melakukannya pada skrin TV yang lebih luas, terutamanya jika TV anda mempunyai kualiti skrin HD, ultra HD atau lebih tinggi.

Aktiviti seperti permainan atau menonton filem dengan rakan dan saudara-mara akan pasti lebih seronok jika dilakukan pada skrin TV.

Akhir perkataan
Itulah cara untuk menyambungkan telefon Android anda ke TV menggunakan atau tanpa menggunakan kabel.

Kini aktiviti permainan, menonton filem atau aktiviti menarik lain menjadi lebih menarik selepas anda dapat berkongsi skrin antara telefon pintar dan TV anda. Semoga berjaya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *