Bagaimana Mengatasi Menghentikan Perkhidmatan Google Play
Bagaimana Mengatasi Menghentikan Perkhidmatan Google Play

Bagaimana Mengatasi Menghentikan Perkhidmatan Google Play | Cepat dan Mudah!

Posted on

Adakah anda menghadapi masalah dengan perkhidmatan Google Play di telefon bimbit anda?

Bagi pengguna Android, ia tidak asing dengan Google Play yang digunakan untuk memuat turun semua jenis aplikasi penting.

Walau bagaimanapun, apa yang berlaku jika masalah Google Play mengalami masalah dan tidak dapat beroperasi dengan baik?

Sesungguhnya anda tidak akan dapat memuat turun aplikasi baru atau mengemas kini aplikasi lagi. Ini akan menjadi sangat menjengkelkan untuk pengguna Android.

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang kerana Jaka mempunyai cara mudah untuk mengatasi perkhidmatan Google Play yang terhenti. Ayo, lihat jalan penuh!

Bagaimana Mengatasi Menghentikan Perkhidmatan Google Play
Bagaimana Mengatasi Menghentikan Perkhidmatan Google Play

Cara Mengatasi Perkhidmatan Google Play Dihentikan, Gunakan Langkah-Langkah Yang Benar!
Google Play adalah perkhidmatan kandungan digital yang dibangunkan oleh Google untuk pengguna peranti dengan sistem pengendalian Android.

Perkhidmatan ini juga menyediakan pelbagai jenis produk seperti muzik, buku, permainan, dan banyak lagi. Mengaksesnya mudah kerana ia juga boleh didapati di web dan TV Google.

Google Play pertama kali dikeluarkan kepada orang awam pada tahun 2008 dengan lebih daripada 400 ribu aplikasi yang sedia untuk dimuat turun.

Sekarang, Google Play berkembang dan menjadi sangat penting pada peranti Android. Perkhidmatan ini juga merupakan salah satu aplikasi sistem yang anda tidak boleh hapuskan.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan Google Play kadang-kadang mengalami masalah dengan beberapa peranti dengan sebab yang berbeza.

Punca Perkhidmatan Google Play Dihentikan
Masalah yang paling sering dialami oleh pengguna Android ialah ‘Perkhidmatan Google Play telah dihentikan’ yang ditulis dalam pemberitahuan singkat.

Sekiranya ini berlaku, anda tidak boleh mengakses perkhidmatan Google Play. Bermakna bahawa semua kemas kini aplikasi tidak boleh dilakukan.

Bukankah itu menjengkelkan awak?

Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab bergantung pada peranti yang anda gunakan. Dikutip dari Android Pit, inilah sebabnya:

Tetapan masa dan tarikh yang salah, anda mesti menetapkan masa dalam peranti supaya automatik.
Sambungan internet yang bermasalah.
Kejadian pada perkhidmatan Google Play telah berlaku.
Sudah tentu penyebab lain boleh berlaku pada peranti anda supaya perkhidmatan Google Play tidak dapat berjalan dengan betul.

Berikut adalah cara untuk menyelesaikan perkhidmatan Google Play yang dihentikan, lebih banyak:

Bagaimana Mengatasi Menghentikan Perkhidmatan Google Play | Cepat dan Mudah!

. Alih Keluar Cache Google Play
Cache adalah data tersimpan sementara yang akan membantu anda memasuki semula halaman sebelumnya tanpa perlu memuatkan semula.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang cache ini boleh menjadi masalah, jadi anda perlu memadamkannya. Kaedah ini agak mudah.

Langkah 1 – Masukkan tetapan aplikasi Gedung Google Play
Masukkan halaman Tetapan di HP, kemudian pilih Apps. Pilih Gedung Google Play.

Langkah 2 – Keluarkan Cache
Pilih Penyimpanan, kemudian klik Kosongkan Cache.

Cuba buka semula aplikasi Google Play di telefon bimbit anda. Sekiranya masih tidak dapat, gunakan kaedah seterusnya.

2. Padam Data Google Play
Seterusnya ialah memadam data Google Play pada telefon bimbit anda. Ini akan menyebabkan semua data yang disimpan dalam Google Play dipadamkan.

Walau bagaimanapun, aplikasi Google Play tetap dipasang pada telefon bimbit anda. Cara memadamkannya agak mudah, anda hanya ikuti langkah-langkah untuk memadam cache.

Walau bagaimanapun, kali ini pilih ‘Kosongkan Data’ dalam tetapan storan. Kemudian, buka semula Google Play anda dan muat turun atau kemas kini semula sekali lagi.

Selepas kemas kini selesai, perkhidmatan Google Play harus digunakan sekali lagi.

3. Tetapkan Semula Akaun Google
Sekiranya masalah perkhidmatan Google Play masih keras kepala dan masih tidak mahu berfungsi di telefon bimbit anda, maka cara seterusnya adalah untuk menetapkan semula akaun.

Kaedah adalah seperti berikut:

Langkah 1 – Masukkan tetapan Akaun
Tetapan akaun berada dalam tetapan pada telefon bimbit anda.

Langkah 2 – Pilih akaun Google anda, kemudian Alih Keluar Akaun

Dengan memadamkan akaun Google, semua aplikasi yang disambungkan ke akaun Google anda juga akan ditetapkan semula.

Untuk memasuki semula akaun, anda hanya pilih Tambah Akaun dalam tetapan Akaun di telefon bimbit anda.

4. Memaksa Hentikan Google Play
Cara seterusnya ialah Force Stop Google Play, tetapi kaedah ini agak terdedah kepada Google Play anda. Dengan memilih kaedah ini, anda akan memaksa perkhidmatan Google Play secara paksa.

Apa sahaja yang dilakukan oleh Google Play akan dihentikan secara paksa. Force Stop berada pada halaman aplikasi Google Play seperti ketika mengeluarkan Cache.

5. Muat turun Kemas Kini Google Play
Kaedah lain adalah agak remeh tetapi anda mungkin sering mengabaikannya, iaitu dengan mengemas kini aplikasi Google Play anda ke versi yang lebih baru.

Anda boleh melakukannya dengan menghidupkan aplikasi kemas kini automatik, jadi Google Play tidak akan terlepas versi.

Untuk menghidupkan kemas kini auto aplikasi ini, anda boleh menetapkannya dalam aplikasi Google Play dengan cara berikut:

Langkah 1 – Buka tetapan dalam aplikasi Google Play
Tetapan boleh didapati di aplikasi Google Play, kemudian klik tiga jalur di sudut kiri atas. Klik Tetapan.

Langkah 2 – Hidupkan Kemas Kini Auto
Pilih apl kemas kini Auto, kemudian pilih antara Lebih Wi-Fi sahaja atau Atas sebarang rangkaian.

6. Matikan VPN
Salah satu punca Google Play ialah anda menggunakan VPN yang menjadikan aplikasi Google Play berjalan dalam versi luar negara.

Sesungguhnya VPN ini boleh digunakan untuk memasang aplikasi yang tidak wujud di Indonesia. Contohnya ialah permainan yang pertama kali keluar di negara asalnya.

Walau bagaimanapun, menggunakan VPN boleh menyebabkan kesilapan dan menyebabkan perkhidmatan Google Play berhenti berfungsi.

Sudah tentu cara yang boleh anda lakukan ialah mematikan VPN yang telah menjadi HP lalai anda atau melalui aplikasi VPN.

7. Mulakan Semula atau Tetapkan semula Kilang HP
Cara terakhir yang boleh anda lakukan ialah mulakan semula untuk menetap semula telefon bimbit anda agar Google Play dapat berfungsi seperti dahulu.

Mula semula untuk mengetahui sama ada perkhidmatan Google Play boleh dijalankan.

Sekiranya masih tidak boleh, kaedah terakhir ialah tetapan semula kilang. Bagaimanapun, anda harus ingat bahawa tetapan semula kilang akan menyebabkan semua data dalam telefon bimbit anda dihapuskan.

Oleh itu, pastikan anda menyandarkan data sebelum melakukan tetapan semula kilang. Cara untuk menetapkan semula kilang adalah agak mudah, anda boleh menemuinya dalam tetapan Seting semula.

Akhir perkataan
Itulah cara anda boleh menghentikan perkhidmatan Google Play yang boleh anda lakukan. Pastikan anda melakukan kaedah teratas dalam urutan.

Tulis pendapat anda dalam ruangan komen, ya. Lihatlah anda dalam artikel seterusnya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *