Cara Mudah Mengatasi Ralat WhatsApp, Menunggu & Mesej Yang Tidak Dimuat
Cara Mudah Mengatasi Ralat WhatsApp, Menunggu & Mesej Yang Tidak Dimuat

8 Cara Mudah Mengatasi Ralat WhatsApp, Menunggu & Mesej Yang Tidak Dimuat | 100% Kerja

Posted on

Walaupun terkenal sebagai salah satu aplikasi sembang popular di pelbagai platform, WhatsApp pastinya bukan masalah, geng.

Seperti menunggu mesej WhatsApp, ia akhirnya menjadi tidak dapat dihantar dan diterima dengan baik. Duh, ia mesti benar-benar baik, bukan?

Nah, untuk menjawab masalah anda, kini Jaka akan meninjau koleksi cara untuk menangani WhatsApp menunggu & kesilapan. Ayo, lihat lagi!

Banyak faktor yang menyebabkan kegagalan akhirnya menggunakan apl pemesejan yang paling popular di dunia dan akhirnya berkomunikasi.

Bermula dari pelayan yang turun ke seluruh dunia atau juga sekatan ke atas akses ke aplikasi ini di rantau.

Jadi, kali ini Jaka akan mengkaji satu demi satu kaedah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi WhatsApp yang masih belum selesai atau kesilapan.

8 Cara Mudah Mengatasi Ralat WhatsApp, Menunggu & Mesej Yang Tidak Dimuat | 100% Kerja

Cara Mudah Mengatasi Ralat WhatsApp, Menunggu & Mesej Yang Tidak Dimuat
Cara Mudah Mengatasi Ralat WhatsApp, Menunggu & Mesej Yang Tidak Dimuat

1. Semak Rangkaian Internet

Langkah pertama yang boleh anda lakukan ialah menyemak rangkaian internet yang sedang aktif.

Pastikan anda berada di rangkaian internet yang terbaik untuk menghalang mesej WhatsApp daripada diterima aka belum selesai.

Di sini, anda juga boleh melakukan beberapa kaedah untuk memastikan rangkaian internet tetap stabil pada telefon pintar Android anda.

Salah satunya adalah untuk mengunci rangkaian 4G LTE untuk mendapatkan kelajuan internet yang tinggi dan stabil.

Caranya, anda hanya pergi ke Tetapan> Sambungan> Rangkaian mudah alih> Mod Rangkaian> menu LTE sahaja untuk memastikan rangkaian anda hanya pada 4G LTE, geng.

2. Aktifkan Mod Pesawat

Sekiranya langkah pertama masih tidak berfungsi, anda boleh mengaktifkan dan menyahaktifkan mod kapal terbang pada telefon Android anda.

Dengan cara ini, istilah anda telah memulakan semula semua rangkaian yang disambungkan ke telefon pintar.

Cuba beberapa kali sehingga anda mendapat rangkaian internet dan mesej WhatsApp diterima. Biasanya, rangkaian internet akan masuk semula dan anda boleh mengakses internet untuk seketika.

Selain mengatasi WhatsApp sementara, mod pesawat juga mempunyai kegunaan lain yang boleh anda baca dalam artikel berikut: 5 Fungsi Mod Pesawat Lain yang Harus Anda Ketahui.

Pengumpulan Fungsi Lain Mod Pesawat Terbang Anda Perlu Tahu

 Bukan sahaja untuk keselamatan, ini adalah satu lagi fungsi Mod Pesawat (Mod Penerbangan) pada telefon pintar yang mesti anda ketahui.

3. Gunakan Aplikasi VPN

Akses WhatsApp yang kini terhad boleh menjadikannya sukar bagi anda untuk menggunakan aplikasi ini, bermula dari menunggu pesanan sehingga tidak dapat menghantar gambar.

Nah, di sini anda boleh menggunakan beberapa aplikasi VPN yang terdapat di telefon Android, seperti Turbo VPN, Tunnel Bear, atau Samsung Max khusus untuk siri Samsung Galaxy.

Langkah-langkah untuk digunakan, anda hanya boleh memuat turun dan memasang aplikasi VPN kemudian menyambung menggunakan rangkaian dari negara lain, geng.

Sementara itu untuk pengguna iPhone, PC dan komputer riba, anda juga boleh mengikuti tutorial mengenai cara menggunakan VPN yang ditinjau Jaka di sini: Bagaimana Menggunakan VPN pada Android, iPhone & PC Lengkap.

 Mahu mengakses tapak yang disekat oleh kerajaan atau tidak boleh dibuka di Indonesia? Ayo, pertama pertimbangkan untuk menggunakan VPN lengkap, pada Android, iPhone dan PC.

4. Semak Android Power Saver

Telefon pintar Android yang anda miliki sememangnya dilengkapi dengan pelbagai ciri berguna untuk pengguna.

Salah satunya adalah ciri penjimat kuasa yang akan diaktifkan secara automatik apabila Android kehabisan bateri.

Malangnya, aplikasi penjimat bateri ini sebenarnya akan membuat beberapa notifikasi mesej tidak dimasukkan alias menunggu untuk menyimpan bateri Android, termasuk WhatsApp, geng.

Nah, untuk mematikannya, kebanyakan Android akan berada di bar pemberitahuan dengan mengetik pada ikon bateri.

Jika tidak, anda boleh memasukkan menu Tetapan> Bateri> Penjimat Bateri dan matikan togol aktif.

5. Nyahpasang Aplikasi RAM Cleaner

Ia tidak biasa bagi kebanyakan pengguna untuk memasang aplikasi pembersihan RAM supaya kelajuan telefon pintar Android mereka dikekalkan.

Nah, ini boleh menjadi salah satu masalah serta punca mesej tertunda dan mesej ralat WhatsApp apabila anda menggunakannya.

Aplikasi pembersihan RAM secara amnya akan membersihkan aplikasi Android yang berjalan di latar belakang atau latar belakang.

Kerana WhatsApp berjalan di latar belakang untuk menerima mesej, adalah mungkin bahawa aplikasi pembersihan RAM tidak sengaja menutupnya.

Penyelesaiannya, anda boleh menyahpasang aplikasi pembersihan RAM pada telefon Android anda jika agak menjengkelkan. Dengan cara itu, mesej WhatsApp akan dikembalikan kepada normal, kumpulan itu.

6. Bersihkan Cache Aplikasi

Adakah anda mengakui saya? Sesungguhnya WhatsApp adalah satu aplikasi yang sering anda gunakan apabila menggunakan telefon pintar, bukan?

Nah, dengan penggunaan WhatsApp yang kerap, tentu saja, lebih banyak cache akan terkumpul dan membengkak dalam ingatan anda.

Apakah cache? Sebenarnya, cache menyimpan data sementara untuk mempercepatkan pemprosesan aplikasi.

Dengan bengkaknya

cache, ia boleh membuat ralat WhatsApp dan menyebabkan mesej yang dihantar atau diterima belum selesai.

Jadi, kadang-kadang anda boleh membersihkan cache dari aplikasi WhatsApp.

Anda melakukan ini dengan pergi ke menu Tetapan> Aplikasi & pemberitahuan> WhatsApp> Penyimpanan> Kosongkan cache. Tunggu seketika sehingga WhatsApp menerima mesej lagi.

7. Data Permohonan Bersih

Selain daripada mengosongkan cache, anda juga boleh membersihkan data aplikasi WhatsApp untuk mengatasi WhatsApp sementara menunggu atau menerima mesej.

Walau bagaimanapun, nampaknya anda perlu menyandarkan mesej WhatsApp terlebih dahulu.

Untuk mengosongkan data WhatsApp, anda boleh pergi ke menu Tetapan> Apl & notifikasi> WhatsApp> Penyimpanan> Kosongkan data. Benar-benar mudah, bukan?

Nah, dengan mengambil langkah-langkah untuk membersihkan data, WhatsApp akan kembali ke keadaan asalnya apabila anda mula mendaftar WhatsApp.

Semua perbualan akan hilang, jadi anda perlu membuat sandaran seperti yang dinyatakan di atas.

8. Buang dan Pasang Semula WhatsApp

Langkah terakhir yang boleh anda lakukan ialah mengemas kini aplikasi WhatsApp.

Ia mungkin bahawa kesilapan WhatsApp dan belum selesai kerana aplikasi sembang yang anda gunakan sudah ketinggalan zaman berbanding versi terkini.

Jika proses kemas kini gagal, anda hanya boleh menyahpasang dan memasang semula aplikasi WhatsApp terkini melalui Google Play Store, geng.

Ia mungkin bahawa kaedah ini sangat berguna untuk menyegarkan aplikasi WhatsApp supaya rasanya seperti b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *